zelf uw boot verkopen:

YachtFocus advertentie plaatsen

Dieptemeter inbouwen

Geplaatst op 12 april 2012

Een dieptemeter (ook wel echolood) inbouwen is niet moeilijk. Waar veel mensen tegenop zien, is het zagen van een gat in de romp.

Het geheel bestaat uit een transducer, een afleesscherm en een verbindend snoer. De transducer is het deel dat in de romp wordt gemonteerd en echogolven zendt en ontvangt.

In plaats van een dieptemeter kun je ook een fishfinder monteren. Die geeft naast de diepte en informatie over scholen vis ook de bodemstructuur op het scherm weer. Handig bij het ankeren.

Wat heb je nodig voor het monteren van een dieptemeter?

  •         Dieptemeterset bestaande uit transducer, lcd-scherm en kabels
  •         Gatenzaag
  •         Diverse boortjes
  •         Schuurpapier
  •         Aceton, doekje, handschoenen
  •         Afplaktape
  •         Zeewaterbestendige kit
  •         Antifouling

 Lees de montagevoorschriften van de fabrikant nauwkeurig!

 Van groot belang is de plek in de romp waar de dieptemeter wordt geplaatst. Zo recht mogelijk naar beneden wijzend en weg bij turbulent water (bij boeg en bij schroef).

Controleer of de gekozen plek aan de buitenzijde ook binnen geschikt is. Zit er bijvoorbeeld een spant of een leiding in de weg? Een tip is om op de juiste plek aan de binnenkant een stalen bout neer te leggen, waarvan je de exacte locatie aan de buitenkant terugvindt met een elektronische leidingzoeker (leidingdetector). Nu kun je veilig boren met de juiste maat gatenzaag.

Kit op transducer

Zowel aan de binnen- als buitenkant van de flens voldoende kit gebruiken. Houd de schroefdraad van de transducer vrij van kit, anders komt de bevestigingsmoer nooit meer los. Deze moer draai je met natte kit niet direct muurvast aan, omdat anders de kit er onder vandaan wordt geperst. Pas volop aandraaien als de kit is doorgehard.

Voor de elektrische aansluiting verwijzen we naar de specificaties van de verschillende fabrikanten.

 

Klik voor het volledige artikel uit Waterkampioen 11, 2003.