zelf uw boot verkopen:

YachtFocus advertentie plaatsen

Watersport-apps

Velen hebben aan boord een smartphone of tablet. Bekijk hier een handig overzicht samengesteld door de redactie van de Waterkampioen met de handigste apps voor aan boord! Alle watersport-apps voor Apple en Android tablets en telefoons.

Android- én Apple-apps
Steeds meer watersport-apps zijn via iTunes en de Android Playstore verkrijgbaar voor telefoons en tablets. Een overzichtje van apps die het varen makkelijker en/of leuker maken.

app WaterkaartenWaterkaarten, vanaf € 4,49 per week (Apple)
In de nieuwe ANWB-app vind je alle waterkaarten, en zo goed als alle informatie uit almanak deel 2. Je kunt op de app nauwkeurig zien waar je vaart en je kunt alle informatie over havens, bruggen en sluizen in de omgeving eenvoudig opvragen. Uitgebreid navigeren is niet mogelijk maar je kunt wel je koers bepalen naar een bepaald punt. De app is geschikt voor de iPhone en de iPad, waarbij overzicht en leesbaarheid -net als bij Navionics- beter zijn.

app Navionics Marine EuropeNavionics Marine: UK & Holland € 24,99 (Apple) en € 30,24 (Android)
Navigatieprogramma met alle waterkaarten van West-Europa. Mogelijkheid tot invoeren waypoint en te navigeren naar waypoints. Mogelijkheid tot instellen veilige diepte die dan doordat aangepaste dieptelijnen overzichtelijk in de kaart worden aangegeven. Meeschuiven kaart op actuele GPS-positie gaat niet altijd goed. Ook voor de iPad verkrijgbaar, met name overzicht en leesbaarheid zijn dan beter.

Imray app Marine Imray, € 37,49 (Apple)
Kaartnavigatie gebaseerd op de Nederland 1800 serie kaarten, met waypoints, routes (afstanden, doelen, peilingen), positie en bestemming, aan te houden koers, snelheid en peiling, magnetisch kompas, gps en instrumenten, getijden, luchtfoto's en routes die je kunt delen met vrienden.

App iSailor iSailor, gratis (Apple)
iSailor is een gratis navigatieprogramma waarbinnen je kaarten kunt kopen. Zo kost een vectorkaart van Nederland en de Noordzee € 19,99, met gratis updates. Datzelfde bedrag betaal je voor de andere beschikbare kaarten.

App Vaarwijzer Vaarwijzer, gratis (Apple & Android)
De Vaarwijzer is opgedeeld in verschillende vaargebieden. Per vaargebied vind je tips, vaaraanwijzingen en informatie over aanlegplaatsen. De app bevat een gratis deel ‘Voor vertrek’. De app zelf is gratis, maar binnen de app kun je informatie over de verschillende vaargebieden downloaden (variërend van €1,59-€2,99).

app Wind Speed ConverterWind Speed Converter, gratis (Apple)
Eenvoudig, maar o zo doeltreffend! Voer een windsnelheid in en de app rekent het om. Van knopen, naar km/u, van beaufort naar knopen, etc.

app Wind MeterWind Meter, € 0,79 (Apple)
Geeft een verrassend nauwkeurige windsnelheid. Meet het geluid dat de wind maakt die in de microfoon van de iPhone blaast. Wel de telefoon op de juiste locatie en op de juiste manier in de lucht houden!

app JustSpeed large GPSJustSpeed large GPS, € 0,79 (Apple)
Appje om op basis van GPS-gegevens groot de snelheid te tonen. Handig als extra snelheidsmeter tijdens het trimmen.

app Ship FinderShip Finder, € 3,99 (Apple & Android)
Poor mans AIS. Zolang er een internet verbinding is kan men alle schepen die AIS uitzenden op de kaart zien. Houdt rekening met enige vertraging van de update van gegevens. Minder accuraat dan een echte AIS. Onder andere zoekfunctie op scheepsnaam en gevaren route. Er is ook een gratis versie die veel eenvoudiger is.

App SaildroidSailDroid, gratis (Android)
Zeer eenvoudig en handige app, die bestaat uit een verzameling instrumenten: kompas, snelheidsmeter in knopen, positiebepaling, afstandsmeting/log in zeemijlen en meters. Log bruikbaar om bijvoorbeeld de lengte van een rak te meten of als ankeralarm.

Sailing Tactician appSailing Tactician BETA, gratis (Android)
Handige app voor wedstrijdzeilers en mensen die gewoon op een heldere manier hun snelheid en koers willen aflezen. De app geeft een hoop informatie, waaronder snelheid, positie, koers, windhoek, afstand, tijd tot de volgende boei (gebaseerd op volgorde van de race). Ook kun je de app je afgelegde weg laten opnemen en opslaan.

app iAISiAIS, gratis (Apple)
Net als Ship Finder een app die schepen weergeeft die AIS uitzenden.

app Boat CheckBoat Check, € 0,79 (Apple)
Handig Engelstalig app'je om voor vertrek belangrijke zaken te controleren.

app KnotTimeKnot Time, € 2,99 (Apple)
Ideaal voor mensen met knopen dyslexie. Dankzij duidelijke filmpjes kun je jezelf leren knopen. Vooral fijn voor lange zomerse zeezeiltochten. Ook beperkte gratis versie beschikbaar.

app Nautical Chart SymbolsNautical Chart Symbols, € 1,59 (Apple)
Engelstalige app met overzicht en uitleg van kaartsymbolen. Overzichtelijk om naast te papieren kaart te hebben en snel iets op te zoeken.

app WindguruWindguru, gratis (Apple & Android)
Zeer gedetailleerde en goede lokale weersvoorspellingen. Juist door die mate van detail kan Windguru er in werkelijkheid wel eens wat naast zitten.

app WindfinderWindfinder, gratis (Apple & Android)
Net als Windguru zeer gedetailleerde en goede lokale weersvoorspellingen. Kan er daardoor ook wel eens naast zitten. Beter is om zowel Windguru als Windfinder te gebruiken. Nog beter is iGrib er naast te hebben, een app die gripfiles binnenhaalt.

App WaternetVaarWater, gratis (Apple & Android)
Naast actuele informatie over vaarroutes in en rond Amsterdam toont de app openingstijden van bruggen en sluizen. Ook zijn de regels en borden voor op het water beschikbaar.  Maak voor je boot een profiel aan en je bent zichtbaar voor medegebruikers van de app. Tegelijkertijd kan jij zien waar de andere bootjes varen. Je ziet ook welke bruggen voor jouw boot te laag zijn.

vaarappWinkeloord VaarApp, gratis (Apple)
Toont fiets-, wandel-, en vaarroutes in de omgeving van Vinkeveen. Door 'de steiger' te kiezen, kun je lokale horeca vinden, plekken om te zwemmen, duiken, aanleggen en zonnen. Ook is er informatie over bruggen en sluizen te vinden. Ook kan de gebruiker een profiel aanmaken en zichzelf en andere recreanten zien varen in de app.

Willemsroute appWillemsroute, gratis (Apple & Android)
Verschaft scheepvaartberichten voor Limburg, Noord-Brabant en België en informatie over toeristische hoogtepunten langs De Willemsroute. Daarnaast kunnen pleziervaarders met de app reiservaringen delen via facebook, hyves en twitter.

Bootmanoeuvres appBootmanoeuvres, € 4,99 (Apple)
Stap-voor-stapinstructies die de roerganger moeten helpen zich in elke situatie op de motor te redden. De app is bedoelt als raadgever tijdens het aanleggen, maar ook als naslagwerk.

VbV appBootprofiel, gratis (Apple)
Met de registratie-app 'Bootprofiel' kun je al je bootgegevens registreren. De app is een initiatief van Stichting VbV, waarin alle Nederlandse verzekeraars samenkomen. Booteigenaren hebben bij diefstal vaak niet alle kenmerken van hun boot bij de hand wat opsporing moeilijker maakt.

Layar

Layar appLayar, gratis (Apple & Android)
De app voor zowel iPhone als Android toestellen waarmee je zo ongeveer alles wat interessant is in je omgeving op kunt zoeken is Layar, een briljant programma van Nederlandse makelij. Layar is een app waarbinnen je weer een hoop verschillende apps kunt gebruiken. De digitale informatie wordt als een laag (layer) over het beeld van de mobiele camera heen gelegd.

Layar Local Search
Van pizzeria tot café, via deze app kunt u zo'n beetje alles opzoeken dat binnen een bepaalde straal te vinden is.

Compass & Navigation AR
Een soort peilcompass. Wijs met de telefoon naar een object en op je scherm zie je op welke graad zich dat object bevindt. Als je een bepaalde richting aantikt, verschijnt een pijl op je scherm die deze koers blijft aanwijzen.

Buoys and Lights NL
Toont op open water de boeien met juiste notering op het scherm van uw telefoon. Zeker niet precies, maar goed genoeg om net wat sneller boeien te herkennen.

Natura 2000
Geeft informatie over natuurgebieden om je heen. Je moet even de tijd nemen om het te lezen, want het geeft relatief veel informatie voor een klein (telefoon)schermpje

Tweets in the hood
Toont wat mensen om je heen twitteren en via navigeerfunctie kun je zelfs bij die mensen op de koffie. Leuk als je in onbekende plekken bent en wilt weten wat mensen daar zoal bezig houdt.

Panoramio
Foto's die in jouw omgeving gemaakt zijn, waardoor je bijvoorbeeld leuke plekjes kunt ontdekken.

Iens
Geeft informatie over restaurants in de omgeving en navigeert je er heen.

 

Zijn wij handige watersport-apps vergeten, of is een hierboven genoemde app niet meer verkrijgbaar: laat het ons weten! mail: waterkampioen@anwb.nl