zelf uw boot verkopen:

YachtFocus advertentie plaatsen

Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen (ICP)

Douanebeambten in het buitenland willen weten van wie het schip is waarmee u vaart. Omdat in Nederland voor de meeste categorieën pleziervaartuigen geen registratieplicht bestaat, ontbreekt deze eigendomsverklaring vaak. Het is daarom bij een bezoek aan het buitenland raadzaam een Internationaal Certificaat Pleziervaartuig (ICP) mee te nemen. In sommige landen is het ICP zelfs verplicht.

Het ICP is een officieus eigendomsbewijs dat in de praktijk uitstekend voldoet. In vrijwel heel Europa wordt het ICP geaccepteerd als identiteitsbewijs van de boot. Dit geldt ook voor kano’s, roeiboten en jetski's.


Het ICP bevat de gegevens van de eigenaar en een beschrijving van het schip. Het ICP is op alle Europese binnen- en kustwateren geldig voor een termijn van 2 jaar.

Prijzen afgifte ICP 2015, inclusief 21% BTW.

 

Voor leden

 € 20,-

Voor niet leden

 € 28,-

Uitschrijving / schrapping ICP document 

€ 11,-

(na overlegging van het origineel)

 

Hoe vraag ik zo snel mogelijk een ICP document aan?

Informatie over het aanvragen van een ICP:

Binnenschepenregister

Je kunt het schip ook laten opnemen in het schepenregister van het Kadaster. Daarmee is het ‘registergoed’ geworden en heb je voor de Nederlandse wet de zwaarste eigendomsregistratie die maar mogelijk is. Deze registratie kan alleen veranderd worden door een notaris of een beëdigd scheepsmakelaar.

Als je het schip laat opnemen in het binnenschepenregister krijg je een Certificaat. Ook dit document is voldoende voor de Europese binnenwateren. Een ICP is dan niet nodig, maar omdat in het buitenland de Nederlandse documenten vaak niet worden herkend is het toch aan te raden om toch een ICP aan te vragen.

Zeebrief

Voor landen die geen ICP accepteren, kun je het beste een Zeebrief meenemen. Dit document is wereldwijd geldig. Om een Zeebrief te verkrijgen moet je het schip in het zeeschepenregister van het Kadaster laten opnemen. Als je een Zeebrief hebt, hoef je geen ICP te hebben.

RDW snelle motorboten registratie

De RDW registratie is een officiële Nederlandse registratie van snelle motorboten. In de landen rondom Nederland (België, Duitsland en Engeland) wordt het RDW registratiebewijs geaccepteerd als 'eigendomsbewijs' van de boot. In die gevallen is geen ICP document nodig.

In de landen Spanje, Portugal, Italië, Kroatië, Oostenrijk en Zwitserland wordt het RDW bewijs als 'eigendomsbewijs' van de boot gedoogd. Het kan verstandig zijn om een geldig ICP document naar die landen mee te nemen.

Voor de overige landen in Europa is een ICP document noodzakelijk.

Meer informatie over onze producten?

Wil je meer weten over onze diensten of producten, zoals de botenmarkt, tips voor beheer en onderhoud of de  Waterkampioen? Kijk dan gerust rond op onze site. Je vindt op deze website ook alles over onze vaarvakanties en natuurlijk toegang tot onze webshop. Je kunt je vragen voorleggen op ons forum.